Dostupni linkovi

Janša u zatvoru, protesti njegovih pristalica


Slovenski opozicioni čelnik i bivši premijer Janez Janša u petak je smješten u centralni zatvor Dob, započevši s izdržavanjem dvogodišnje kazne za korupcijsku aferu Patria.

Janšu je do blizine zatvorskog kruga koji nije bio dostupan novinarima i neovlaštenima dopratila kolona u kojoj je bilo dvadesetak vozila i jedan autobus s njegovim simpatizerima, članovima stranke i nekolicinom zastupnika u parlamentu.

Oni tvrde da je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja opet ima izglede za osvajanje velikog broja glasova na parlamentarnim izborima 13. jula osuđen nedužan i bez dokaza i da se radilo o politički montiranom procesu, kako bi se jednog od vodećih političara eliminisalo iz javnog života.

"Danas je umrla demokratija i u zatvoru je čovjek koji to najmanje zaslužuje, dok na slobodi ostaju oni koje bi zapravo trebalo zatvoriti", rekla je Vera Ban, dugogodišnja Janšina saradnica, a čuli su se i usklici protiv komunizma i korumpiranog sudstva koje je osudilo Janšu.

Kasno popodne pred zatvorom se okupila masa od više od tisuću ljudi koji su držali govore u znak podrške osuđenom političkom prvaku.
XS
SM
MD
LG