Dostupni linkovi

Irak diktira cene nafte


Cene nafte su danas bile mešovite, ali su i dalje ostale blizu devetomesečnog maksimuma, dok trgovci prate razvoj situacije u Iraku. Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u julu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 15 centi na 106,58 dolara po barelu, prenela je agencija Frans pres.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za avgustovsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 115,02 dolara, odnosno četiri centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja.

"Nafta je skuplja zbog konflikta u Iraku koji nosi rizik od prekida isporuke tog energenta, u vreme kada su SAD poručile da će poslati vojne savetnike u Irak", navodi singapurska banka Oversiz bank. Američki predsednik Barak Obama izjavio je juče da su SAD spremne da pošalju do 300 vojnih savetnika u Irak, kao i da izvedu ciljane udare u borbi protiv ekstremista.

Kriza u Iraku uzdrmala je globalno naftno tržište, budući da je ta zemlja drugi po veličini izvoznik u okviru 12-člane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), nakon Saudijske Arabije. U Iraku se nalazi više od 11 odsto ukupnih svetskih rezervi nafte, uz dnevnu proizvodnju od 3,4 miliona barela.
XS
SM
MD
LG