Dostupni linkovi

Beograd: Tribina o uključenosti građana u razvoj grada


Predstavljanje analize stepena uključenosti građana u urbanističko planiranje i rasprava o mehanizmima koji bi doprineli boljem definisanju i zaštiti javnog interesa u urbanističkim planovima, održaće se danas u podne u Medija centru u Beogradu.

Na konferenciji učestvuju Marko Aksentijević iz "Ministarstva prostora", Rade Đurić iz Transparentnost Srbija i Vladimir Martinović, član inicijative "Zaštitimo Zvezdarsku šumu".

Dokument, naslovljen "Građani u razvoju grada", donosi presek onoga šta je predviđeno državnim strategijama i zakonskim okvirom kao i iskustva ljudi koji su reagovali na predložene promene u njihovim zajednicama. Primeri ovih grupa građana koje su se organizovale i uključile u proces planiranja pokazuju sistemske probleme u procesu koji treba da zaštiti javni interes: od netransparentnosti procedure do nedostatka mehanizama kojima se pozicije građana artikulišu i zastupaju.

"Nedostatak istinskog uključivanja građana u procese donošenja odluka koje se odnose na sredinu u kojoj žive ponovno je aktuelizovano sa javnim uvidom u Nacrt izmena i dopuna Generalnog plana Beograda koji se donosi zbog projekta 'Beograd na vodi'. Najava donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji je prilika da se ova situacija delimično promeni", navode organizatori u pozivu na konferenciju.
XS
SM
MD
LG