Dostupni linkovi

Rast cena nafte zbog sukoba u Iraku


Cene nafte su danas porasle zbog eskalacije sukoba u Iraku, nakon što su ekstremisti napali najveću iračku rafineriju i zauzeli novu teritoriju.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u julu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 58 centi na 106,55 dolara po barelu, prenela je agencija Frans pres.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za avgustovsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 114,63 dolara, odnosno 37 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja. WTI nafta poskupela je više od dva dolara, a "brent" više od četiri, nakon zaoštravanja sukoba u Iraku tokom prošle nedelje.

Sunitski ekstremisti su juče napali najveću iračku naftnu rafineriju, u Baidžiju, na severu zemlje. Rafinerija je bila pod opsadom ekstremista otkako su prošle sedmice pokrenuli ofanzivu na više gradova severnog Iraka. Najveći deo iračke naftne infrastrukture nalazi se na jugu zemlje, do kog još uvek nisu doprli sukobi.

Irak je drugi po veličini izvoznik u okviru 12-člane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), nakon Saudijske Arabije.
XS
SM
MD
LG