Dostupni linkovi

Austrijski kancelar Werner Faymann u posjeti Sarajevu


Povod posjete austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna Sarajevu su pitanja vezana za prevazilaženje posljedica katastrofalnih poplava u BiH i regionu, kao i predstojeće manifestacije kojima se obilježava 100. godišnjica Sarajevskog atentata.

U okviru obilaska zapadnog Balkana, Faymann će posjetiti i Srbiju i Kosovo.

Prilikom razgovora saveznog kancelara sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i državnim Predsjedništvom, razmatrat će se unutar-politička i strukturalna situacija u BiH i privredna stagnacija sa velikom stopom nezaposlenosti.

Kancelar Faymann svojim putovanjem, želi izraziti dalju podršku hitno potrebnim reformama u BiH i zemljama regiona.

”Pouka iz prošlih stotinu godina treba da bude samo angažirano zalaganje za pravnu državu, demokratiju i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, za prevladavanje prevaziđenih nacionalnih raspoloženja i za jedan vjerodostojno vođen evropski proces integracije”, istaknuo je kancelar.

Savezni kancelar Werner Faymann i ministar odbrane Gerald Klug posjetit će jedinice austrijske Savezne vojske koje su učestvovale u spašavanju unesrećenih u poplavama u BiH.

Putovanje saveznog kancelara biće završeno trilateralnim susretom šefova Vlada Slovenije, Hrvatske i Austrije u Brdu kod Ljubljane. Tema razgovora će biti zapošljavanje mladih.
XS
SM
MD
LG