Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Optuženi i dalje bolestan


I treći dan ovoga tjedna bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić nije se pojavio u sudnici, gdje se suočava s optužbama za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Iako je početkom tjedna u sudnici spomenuto da se ne radi o težim zdravstvenim problemima, oni ipak i dalje traju. Suđenje je, podsjetimo, prekinuto u ponedjeljak nakon što se optuženi nije pojavio u sudnici, a nije prethodno dao suglasnost za nastavak procesa bez njegove nazočnosti.

Novinarima su proslijeđeni formulari u kojima je general Mladić precrtao kolonu u kojoj se navodi – da nije u stanju biti na suđenju zbog bolesti, kao i da je o tome razgovarao sa svojim odvjetnicima.

S druge strane optuženi nije precrtao rubriku – davanja suglasnosti da se proces nastavi u njegovoj odsutnosti tako da i dalje važi odluka predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea – o zaustavljanju suđenja.

Branitelji su obavijestili kako general Mladić pati od trbušne gripe, a nakon što je prebačen iz bolnice Bronovo ponovno u pritvorsku jedinicu Haškog suda (ICTY) najavljeno je kako će pritvorski liječnik procijeniti – je li sposoban za nastavak suđenja.

Trenutno na suđenju traje izvođenje dokaza obrane, a očekuje se nastavak iskaza zaštićenog svjedoka GRM-258, koji je sa svjedočenjem počeo prošlog petka na sjednici zatvorenoj za javnost.
XS
SM
MD
LG