Dostupni linkovi

Osnivač pokreta Slow Food prvi put u Hrvatskoj


Osnivač i predsjednik Slow Fooda, najvećeg svjetskog pokreta za očuvanje tradicijske poljoprivrede i lokalnih gastronomija, Carlo Petrini prvi puta će posjetiti Hrvatsku za vrijeme Terra Madre Balkan susreta, koji se u organizaciji dubrovačke udruge Kinookus održavaju od 19. do 22. lipnja u Dubrovniku.

Čovjek čije su ideje potakle planetarnu reformu prehrambenog sustava, danas se nalazi na čelu pokreta koji broji više od 100.000 članova u preko 150 zemalja svijeta, organiziranih u 1500 konvivija (lokalnih jedinica) i preko 2000 zajednica proizvođača koje se bave održivom poljoprivredom. Pokret je osnovan 1989. godine kao reakcija na širenje fast food kulture i brzog načina života, na nestanak lokalnih gastro tradicija i na sve manje zanimanje ljudi za podrijetlo i kvalitetu hrane koju jedu.

Slow Food provodi brojne projekte, kampanje i inicijative poput 10.000 vrtova u Africi, Arke okusa – kataloga ugroženih prehrambenih proizvoda i Slow Food prezidija – projekata direktne pomoći malim poljoprivrednicima te organizira velike manifestacije među kojima su napoznatije Slow Fish u Genovi i Istanbulu, Cheese u Bra i Salone del gusto i Terra Madre u Torinu. Na ideju Carla Petrinija, u Pollenzu, nedaleko od Torina, osnovano je i prvo Sveučilište gastronomskih znanosti koje upravo ove godine slavi 10. obljetnicu postojanja.

Carlo Petrini će na trećim Terra Madre Balkan susretima u Dubrovniku govoriti na konferenciji "Nakon Arke okusa – definiranje Terra Madre Balkan strategije očuvanja ugroženih prehrambenih proizvoda" te na okruglom stolu "Održivi ruralni turizam i Terra Madre zajednice hrane" na kojem će predstaviti novi projekt “Slow Planet”. Konferencija i okrugli stol na programu u subotu 21. lipnja, u amfitetatru kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.
XS
SM
MD
LG