Dostupni linkovi

Dan D: Da li će Kijev platiti gas?


Evropska komisija uverena je da je još moguć dogovor o isporukama ruskog gasa Ukrajini.

Evropska komisija je optimistična uprkos neuspešnim pregovorima i pretnje Rusije da će danas obustaviti isporuku gasa ako Ukrajina ne isplati prvi deo duga.

"Evropska komisija je uverena da je još moguće pronaći rešenje koje bi bilo u interesu svih strana", navodi se u saopštenju Komisije izdatom pošto je Moskva saopštila da u 8.00 po srednjoevropskom vremenu ističe rok za isplatu prvog dela ukrajinskog duga.
Rusko-ukrajinski pregovori uz posredovanje EU, čiji je cilj da se spreči da Rusija obustavi isporuke gasa Ukrajini, prekinuti su kasno sinoć u Kijevu "bez rezultata".

"Nismo postigli dogovor i malo je verovatno da ćemo se ponovo sastati jer smo mi već u avionu na putu ka Moskvi", rekao je portparol ruskog Gasproma Sergej Kuprijanov posle sastanka.

Ukrajina je u sredu odbila ponudu Rusije o smanjenju cene gasa, koju je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao "partnerskim sporazumom". Gasprom je zapretio da će od danas prestati da Kijevu isporučuje gas, ukoliko do tada Ukrajina ne isplati 1,95 milijardi dolara.

Takva odluka Gasproma mogla bi da ugrozi i veliki broj članica EU koje se gasom snabdevaju preko Ukrajine.
XS
SM
MD
LG