Dostupni linkovi

Čepurin o poseti Lavrova: U fokusu bilateralni odnosi ali i Kosovo i Ukrajina


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da poseta Beogradu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koja počinje u ponedeljak, nije obična poseta.

"Siguran sam da poseta ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu nije obična poseta zato što je Sergej Lavrov jedan od aktera svetske politike i nije obična zato što je Srbija Sergeju Lavrovu bliska zemlja", rekao je Čepurin za Betu uoči dvodnevne posete Lavrova Srbiji.

On je rekao da će Lavrov s predstavnicima državnog vrha razgovarati o bilateralnim odnosima, globalnim pitanjima, pitanjima od značaja za Srbiju i Rusiju poput Kosova i Ukrajine, kao i o predstojećem predsedavanju Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

"Od toga se gradi kostur daljih razmatranja", rekao je Čepurin.

Povodom navoda o obustavljanju projekta gasovoda Južni tok, on je rekao da još nije video zvaničnu odluku Bugarske o zaustavljanju projekta. "Tako je i u vezi sa Srbijom. Bila je široko plasirana izjava koja je procenjena kao zvaničan stav Srbije, ali je kasnije ona de fakto demantovana. Ne znam da li je onaj koji je izjavljivao imao punomoćje za takve stvari za tako prilično osetljivo pitanje", rekao je ruski ambasador.

Na pitanje da li Rusija pokušava da ojača pozicije na Balkanu i da li televizija "Russia Today" namerava da pravi program na srpskom, Čepurin je rekao da je „važno da informacije stižu iz različtih izvora, kao i da zemlje nastoje da povećavaju informisanost o svojoj politici i o svojim gledištima“.

Istovremeno, ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da Moskva od posete Lavrova Beogradu očekuje sadržajnu razmenu mišljenja o aktuelnim međunarodnim i opšteevropskim problemima, kao i o situaciji na Balkanu.

U saopštenju se navodi da će se Lavrov tokom posete 16. i 17. juna sresti sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i imati "podroban razgovor" s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.
XS
SM
MD
LG