Dostupni linkovi

Iračke snage spremaju kontraofanzivu


Iračke snage pripremaju se za kontra-ofanzivu protiv džihadista na severu Bagdada, pošto je premijer Nuri el Maliki vojsci dao puna ovlašćenja. Vlada je u petak počela da sprovodi plan za odbranu Bagdada, koji uključuje masovno razmeštanje pripadnika snaga bezbednosti i jačanje obaveštajnog rada.

U međuvremenu je Potpredsednik jednog vakufa iračkih šiita Sami el Masudi saopštio je da je u napadu konvoja koji je išao prema gradu Samara ubijeno osam članova njegovog obezbeđenja. "Napadnuti smo dok smo bili na putu prema Samari. Ubijeno je osam članova našeg obezbeđenja", rekao je Masudi, i dodao da je u okršaju sa napadačima ranjeno još deset članova obezbeđenja.

Vakuf je institut islamskog prava, koji je sličan evropskom pojmu fondacija, a ovaj vakuf je posvećen zaštiti šiitskih svetih mesta u Iraku.

Napad se dogodio se nekoliko dana pošto su sunitski džihadisti iz pokreta Islamska država Iraka i Levanta započeli ofanzivu tokom koje su zauzeli drugi najveći irački grad Mosul, i još nekoliko područja u Iraku.

Bezbednosne snage Iraka su počele pripreme za kontraofanzivu, pošto su zauzele više gradova, među kojima Isaki.

U Samari se nalazi mauzolej imama Ali el Hadija i imama Hasana el
Askarija, jedno od važnih svetih mesta iračkih šiita.
XS
SM
MD
LG