Dostupni linkovi

Džihadisti nadomak Bagdada


Iračke snage bezbjednosti pripremaju protivofanzivu na sunitske džihadiste Islamske države Irak i Levant (ISIL) nakon što je premijer dobio neograničene ovlasti, prenose agencije o uzavrelom stanju u Iraku u kojem su i Kurdi osvojili još jedan grad.

Pojačanja policije i savezne vojske stigla su u petak u Samaru, grad 110 kilometara sjeverno od Bagdada. Snage iračke vlade kane preuzeti Tikrit, Dur i Baidži, gradove koje su džihadisti osvojili ovaj tjedan te čekaju naredbe za protuofenzivu, najavio je neimenovani irački vojni komandant.

Irački premijer Nuri al-Maliki, koji je komandant oružanih snaga, objavio je na svojoj internetskoj stranici da mu je vlada dala neograničene ovlasti u borbi protiv džihadista. Sve Iračane pozvao je da učestvuju u ratu protiv neprijatelja vjere.

Radikalni ISIL osvojio je sjevernu pokrajinu Ninivu i velike dijelove pokrajine Salahedin. Oko 15.000 džihadista napreduje prema Bagdadu sa sjevera, istoka i zapada. Nalaze se oko 60 kilometara od grada u kojem vojska, policija i građani spremaju odbranu.

Pobunjenici ISIL-a, koji su nastali iz terorističke mreže Al Kaida, sada već u svojim rukama drže 15 odsto Iraka.

U borbu protiv sunita uključio se i Iran u kojem su šiiti većina. Poslao je pripadnike Iranske revolucionarne garde kako bi zaustavili napredovanje islamista.

U petak su islamisti osvojili jednu tenkovsku bazu nakon što su irački vojnici pobjegli. Veliki ajatolah Ali al-Sistani pozvao je šiite na oružje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG