Dostupni linkovi

Kolumbija: U nedjelju drugi krug predsjedničkih izbora


U Kolumbiji će u nedjelju biti održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojima glasači biraju između sadašnjeg predsjednika Huana Manuela Santosa i ekonomiste Oskara Zuluage.

Premda je bio favorit na izborima, Santos je dobio 25,6 odsto glasova u prvom krugu izbora održanom 25. maja, a njegov protivnik 29,3 odsto

Santos (62), koji je na vlasti od 2010. godine, pokrenuo je teške pregovore s najvećom gerilskom organizacijom FARK koja broji najmanje 8.000 boraca.

Tokom dosadašnjih pregovora s FARK-om koji se održavaju na Kubi, kolumbijske vlasti su se dogovorile da pokrenu ruralnu reformu i da neki članovi gerile uđu u politiku, u cilju borbe protiv šverca droge.

Zuluaga sumnja u mirovne pregovore započete s FARK-om. Uz podršku bivšeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea i SAD, Zuluaga je pokrenuo vojnu kampanju protiv FARK-a.

FARK je marksističko-lenjinistička organizacija koja vodi oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964. godine, a glavni ciljevi su joj veća prava seljaka i suzbijanje imperijalizma. FARK se finansira otmicama, ilegalnim kopanjem zlata i proizvodnjom i švercom droge.

FARK je početkom mjeseca najavio da će do 30. juna u zemlji vladati primirje dok ne prođe drugi krug izbora, čiji će pobjednik nastojati da okonča pet decenija konflikta s marksističkim pobunjenicima.
XS
SM
MD
LG