Dostupni linkovi

Afganistan: Zatvorena birališta


Birališta za glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u Afganistanu zatvorena su u subotu u 16.00 časova po lokalnom vremenu, saopšteno je iz nezavisne izborne komisije.

"Birači koji su čekali u redu da glasaju u momentu zatvaranja birališta moći će da glasaju", izjavio je za AFP Zija Ul Hak Amarhail, zvaničnik izborne komisije.

Afganistanci su u subotu birali između favorita Abdulaha Abdulaha (53), koji je u prvom krugu 5. aprila osvojio 45 odsto glasova, i Ašrafa Ganija (65), koji je osvojio 31,6 odsto glasova. Ovi izbori, prva predaja vlasti između dvojice demokratskih izabranih predsjednika, predstavljaju test za ovu siromašnu državu, koja se još oporavlja od posljedica talibanskog režima i sukoba nakon invazije koalicionih snaga pod vođstvom Amerike 2001. godine.

Ovim će izborima biti označen kraj ere Hamida Karzaija koji je Afganistanom upravljao od 2001. godine, a koji prema Ustavu nije imao pravo da se kandiduje za treći mandat.

Preliminarni rezultati očekuju se 2. jula, a konačne rezultate Centralna izborna komisija proglasiće 22. jula, dok bi inauguracija novog predsjednika trebalo da bude organizovana 2. avgusta.
XS
SM
MD
LG