Dostupni linkovi

Rohani: Sankcije se urušile, nema povratka na staro


Predsjednik Irana Hasan Rohani rekao je u subotu da se međunarodni režim sankcija urušio i da neće ponovo biti sagrađen čak i da Iran i svjetske sile ne postignu konačni sporazum o nuklearnom programu Teherana do 20. jula.

Rohani je rekao na konferenciji za novinare da je još moguće da se postigne sveobuhvatni sporazum pre 20. jula i dodao je da će njegova vlada u svakom slučaju ostati privržena svojoj politici konstruktivne komunikacije sa Zapadom.

"Ako ne dođemo do završnog sporazuma u pregovorima do 20. jula... uslovi se neće vraćati na one iz prošlosti. Režim sankcija je pukao", rekao je Rohani.

Iran, pet stalnih članica Ujedinjenih nacija i Njemačka u novembru su postigli privremeni sporazum koji ograničava iranski program obogaćivanja uranijuma u zamjenu za ublažavanje dijela sankcija.

Cilj sporazuma je bio da se kupi vrijeme za pregovore koji bi doveli do sveobuhvatnog sporazuma oko dugogodišnjeg problema u odnosima Irana i Zapada.

Zapad i Izrael sumnjaju da Iran želi da dođe do atomskog oružja, a Iran insistira na tome da je njegov nuklearni program za mirnodopske svrhe.
XS
SM
MD
LG