Dostupni linkovi

SAD: Pomoć Iraku, ali ne i trupe


SAD razmatraju vojnu akciju u Iraku za suzbijanje pobune islamista koji su posle zauzimanja nekoliko gradova krenuli na Bagdad, izjavio Džon Keri.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da je pobuna sunita, koji su zauzeli nekoliko gradova na zapadu i severu Iraka, takođe uperena protiv američkih i zapadnih interesa.

Oraganizacija ponikla iz Al Kaide, Islamska država Iraka i Levanta, svojom pobunom je vratila Irak u središte amneričke spoljne politike, pošto su se na insistiranje predsednika SAD Baraka Obame američke borbene trupe povukle 2011. godine.

Islamski ekstremisti napreduju danas iz tri pravca ka Bagdadu, pošto su utvrdili kontrolu na prethodno osvojenim teritorijama u nekoliko iračkih oblasti. Iračka vlada danas je počela da primenjuje novi plan za odbranu Bagdada od napada islamista.

Keri je rekao da danas nije doneta odluka da li će vojska SAD pomoći iračkoj u borbi proiv pobunjenika.

Iračka vlada je tražila od SAD vazdušne napade na teroriste što razmatra Obamina admistracija, a Keri je rekao da će odluka uskoro biti doneta.

"Irak je zemlja s kojom smo imali veoma direktan odnos, veoma direktne investicije i angažovanje, da ne spoiminjem živote naših vojnika koji su izgubljeni tamo", rekao je Keri novinarima u Londonu na kraju konferencije o seksualnom nasilju u konfliktnim zonama.

Skoro 4.500 američkih vojnika je ubijeno u Iraku od 2003. kada je počela invazija. SAD su potrošile više stotina milijardi dolara na sukob u Iraku. Zasad nema naznaka da se sprema međunarodna koalicija koja bi intervenisala u Iraku.

Britanski ministar spoljnih poslov Vilijem Hejg je rekao da London nije spreman da ponudi vojnu intervenciju u Iraku. Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je ocenio da je pobuna sunita veoma snažna što bi moglo otežati sprečavanje podele Iraka.
XS
SM
MD
LG