Dostupni linkovi

Intelu najviša kazna za narušavanje konkurencijeEvropski sud pravde danas je potvrdio odluku Evropske komisije kojom je američki proizvođač mikročipova Intel kažnjen sa 1,06 milijardi evra zbog narušavanja konkurencije, što je najviša kazna koju je Brisel ikada propisao
pojedinačnoj kompaniji zbog narušavanja konkurencije.

Konkretno, Intel je kažnjen zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu procesora i namere da sa tržišta istisne jedinog ozbiljnog konkurenta Advansd Mikro divajsiz (AMD).

Optužbe Komisije se odnose na period od 2002. do 2007. godine, kada je Intel, kako se navodi, bio dominantan na tržištu sa udelom od oko 70 odsto, zbog čega je konkurentima bilo veoma teško da uđu na tržište i da se šire.

U tako dominantnom položaju, Intel je odobravao popuste najznačajnijom proizvođačima Del (Dell), Lenovo, HP i NEC - pod uslovom da isključivo, ili gotovo isključivo, od ove kompanije kupuju procesore x86 CPU, a slične povlastice davane su i evropskom prodavcu Medija Saturn pod uslovom da prodaje isključivo kompjutere
sa Intelovim procesorima.

Pored toga, Intel je platio proizvođačima HP, Acer i Lenovo uz uslov da odustanu od proizvoda zasnovanih na procesorima AMD ili odlože nihov izlazak na tržište, kao i da ograniče distribuciju tih proizvoda.

Sud je u današnjoj odluci odbacio sve argumente kojima je Intel pokusao da dokaže da je kazna od 1,06 milijardi evra neproporcionalna i ocenio da je u potpunosti odgovarajuća.

Posebno se ističe da je kazna jednaka 4,15 odsto godišnjeg obrta Intela, što je daleko ispod limita od 10 odsto.
XS
SM
MD
LG