Dostupni linkovi

Lavrov: Za stanje u Iraku krivi SAD i Britanija



Rusija je danas izrazila zabrinutost zbog situacije u Iraku, gde su islamski ekstremisti zauzeli dva grada, i ocenila da je ona rezultat akcija SAD i Britanije.

"To je ilustracija potpunog neuspeha avanture koju su započele SAD i Britanija i sada je situacija potpuno izmakla kontroli", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je dodao da je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg "ciničan" kada kaže da su događaji u Iraku ilustracija rasta terorizma u regionu zato što nema pomirenja u Siriji.

"Izražavamo solidarnost sa iračkim vlastima, iračkim narodom koji treba da uspostavi mir i bezbednost u svojoj zemlji, ali akcije naših zapadnih partnera postavljaju mnogo pitanja", rekao je Lavrov.

On je napomenuo da je Džordž Buš, u vreme kada je bio predsednik pre 11 godina, proglasio pobedu demokratije u Iraku, dok se sada "situacija pogoršava geometrijskom progresijom. Terorizam buja zbog činjenice da okupacione trupe nisu obratile pažnju na unutrašnji politički proces, nisu pomogle nacionalnom dijalogu i samo su pokušavale da ostvare svoje interese", rekao je Lavrov.

Pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL) su prethodnih dana zauzeli gradove Mosul i Tikrit, više od pola miliona ljudi je bilo primorano da pobegne iz svojih kuća, a potom su zapretili da će krenuti na Bagdad, Karbalu i Nadžaf.

Portparol ISIL Abu Mohamed el Adnani obećao je da će doći do "razbesnele" bitke u Bagdadu i Karbali, gradu jugozapadno od prestonice i koji se smatra jednim od najsvetijih mesta za šiite. "Stavite svoje pojasave i spremite se", rekao je Adnani.
XS
SM
MD
LG