Dostupni linkovi

Uganda uprkos kritikama preuzela predsjedanje Općom skupštinom UN


Ministar vanjskih poslova Ugande Sam Kutesa izabran je za predsjedatelja opće skupštine UN-a u jednogodišnjem mandatu unatoč zabrinutosti i kritika koje je izazvalo nedavno usvajanje zakonodavnog paketa u Ugandi koji je represivan prema homoseksualcima.

Nakon što je izabran aklamacijom, no bez glasovanja, na čelo 193-očlane Opće skupštine, Kutesa se zauzeo za promicanje jednakosti i ženskih prava te nastavak politike UN-a na iskorjenjivanju siromaštva i u borbi s klimatskim promjenama. Pitanje prava homoseksualaca nije spominjao.

Kutesa je dobio jedinstvenu potporu izaslanstava iz afričke skupine zemalja, a upravo je na Afriku došao red da nominira svoga predstavnika na čelo glavnog tijela UN-a. Iako je riječ o poziciji koja je više ceremonijalna, radi se o uglednom mjestu u UN-ovoj hijerarhiji koje obuhvaća predsjedanje sjednicama Opće skupštine.

Kutesina domovina Uganda posljednjih se mjeseci našla pod žestokim kritikama Ujedinjenih naroda, zapadnih zemalja i skupina za ljudska prava zbog svoga protiv homoseksualaca usmjerenog zakonodavstva.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je ranije Ugandu da opozove zakon koji predviđa oštre kazne za homoseksualce, upozorivši kako bi on mogao potaknuti predrasude i ohrabriti nasilje prema lezbijskoj, homoseksualnoj, biseksualnoj i transseksualnoj populaciji.
XS
SM
MD
LG