Dostupni linkovi

SB UN osudio porast nasilja u Iraku


Savjet bezbjednosti UN osudio je porast nasilja u sjevernom iračkom gradu Mosulu, s ocjenom da teroristička organizacija pokušava da destabilizuje čitav region.

Savjet je zatražio momentalno oslobađanje turskih talaca koje drži organizacija Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), koja sarađuje sa Al kaidom na sjeveru Iraka i u Siriji.

U saopštenju se navodi da Savjet bezbjednosti UN "najoštrije osuđuje nedavne događaje u Mosulu", zauzimanje većeg dijela grada u akciji militanata i raseljavanje nekoliko stotina hiljada ljudi.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, koji predsjedava ovim tijelom UN tokom juna, pročitao je saopštenje novinarima. On je dodao da bi na sljedećem sastanku o Iraku danas mogla biti predložena akcija protiv ISIL-a.

Jedna od mogućih mjera je stavljanje ove organizacije na listu sankcionisanih grupa, što bi rezultovalo zamrzavanjem njene imovine svuda u svijetu.

"Njujork tajms" piše da je irački premijer Nuri al Maliki u tajnosti zatražio od administracije predsjednika Baraka Obame da razmotri izvođenje vazdušnih udara u područjima pod kontrolom militanata.
XS
SM
MD
LG