Dostupni linkovi

Kreditni dug Srbije veći za 11 milijardi dinara


Kreditna zaduženost građana je od početka godine do kraja maja porasla za više od 11 milijardi dinara, i iznosila je 627,41 milijardu.

U prvih pet meseci ove godine, dug građana po stambenim kreditima porastao je za oko 2,5 milijardi dinara, dok je u istom periodu zaduženost građana najviše porasla po osnovu keš kredita - za oko sedam milijardi dinara, pokazali su poslednji podaci Udruženja banaka Srbije (UBS).

Istovremeno, prema podacima Udruženja banaka Srbije, kašnjenje u otplati kredita takođe raste. Tako je u prvih pet meseci 2014. učešće docnje (kašnjenje u otplati duže od 60 dana) u ukupnim kreditima veće za dva odsto.

Na kraju 2013. učešće docnje je, prema UBS, iznosilo 12,5 odsto, dok je na kraju maja taj udeo u ukupnim kreditima porastao na 14,5 odsto. Najviše kašnjenja u otplati zabeleženo je kod pravnih lica. U prvih pet meseci, docnja preduzeća je porasla za 3,2 odsto, a građana za 0,3 odsto.

Na kraju maja, učešće docnje kod pravnih lica iznosilo je 18,6 odsto, kod preduzetnika 16,4 odsto, a kod građana 5,3 odsto, podaci su UBS.
XS
SM
MD
LG