Dostupni linkovi

Pomoć Danske i Farskih ostrva za Srbiju i BiH


Organizacije Crvenog krsta Danske i Farskih ostrva prikupile su oko 100.000 eura za pomoć građanima poplavljenih područja na Balkanu, saopštila je ambasada Srbije u Kopenhagenu.

Danski Crveni krst je za pomoć poplavljenim područjima na Balkanu prikupio 500.000 danskih kruna, čemu su pridodata i sredstva Crvenog krsta Farskih Ostrva od 250.000, što će biti proslijeđeno Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U izvještaju "Podrška Kraljevine Danske i danskih građana i njihov angažman na pružanju pomoći Srbiji", u koji je agencija Beta imala uvid, podsjeća se i da je Danska agencija za vanredne situacije (DEMA), po hitnom postupku i u najkritičnijim trenucima, poslala svoje eksperte i opremu na najugroženija polavljena područja u Srbiji.

Ambasada ističe i da su, pored državnih službi, "samoinicijativno, kao dobrovoljci", u Srbiju otputovali i eksperti privatne spasilačke firme koja se angažuje u vanrednim situacijama, "Redningsgruppen" iz mjesta Riskov, sa opremom za spasavanje u slučaju poplava.

Humanitarnu pomoć su donirale i danske kompanije koje imaju predstavništva u Srbiji (Novonordisk, Grundfos, Carlsberg), zatim "Fondacija Save the Children", humanitarna organizacija "Danish Relief Group" iz Nestveda, kao i danska organizacija za zaštitu životinja UFFAC iz Frederiksverka.
XS
SM
MD
LG