Dostupni linkovi

Lagumdžija sa Ban Ki-moonom i Johnom Ashom


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, drugog dana učešća na skupovima i sastancima u Ujedinjenim narodima posvećenim katastrofalnim poplavama u našoj zemlji, održao je sastanke sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Johnom W. Asheom.

Lagumdžija je generalnom sekretaru Ki-moonu iznio podatke o razmjerama nastalih šteta tokom katastrofalnih poplava i poklonio kratki film koji su uradili volonteri iz BiH, a koji pokazuje razmjere štete nastale u našoj zemlji.

On je istaknuo da je u toku procjena šteta nastalih poplavama na kojoj zajedno rade međunarodni i bh. stručnjaci čiji će izvještaj biti gotov do 18. juna. Nakon toga pristupit će se organiziranju donatorske konferencije koja bi trebala biti održana u prvoj polovini jula ove godine. Također je istaknuo da je u BiH završena faza interventne humanitarne pomoći i da predstoji faza obnove u kojoj je prioritet popravak stambenih jedinica, kako bi ljudi čiji su domovi oštećeni ili u potpunosti uništeni u poplavama do zime imali krov nad glavom.

Posebna pažnja bit će posvećena pomoći privrednim subjektima koji su pretrpjeli značajne štete kako bi se sačuvala radna mjesta, a kroz proces obnove i rekonstrukcije zemlje i otvorila nova. Prioriteti u obnovi su i popravke infrastrukture mostova i cesta, upravljanje otpadom, vodosnabdjevanje i rehabiltacija zemljišta.
XS
SM
MD
LG