Dostupni linkovi

Pola miliona protjeranih iz Mosula


Oko 500.000 ljudi primorano je da napusti Mosul nakon što su islamisti preuzeli kontrolu nad drugim po veličini gradom u Iraku.

Među ljudima koji bježe od islamista su i vojnici koji su bacili oružje i zamijenili uniforme civilnom odjećom.

Stanovnici Mosula kažu da su na zgrade okačene džihadističke zastave i da su militanti objavili preko razglasa da su došli da "oslobode grad".

"Situacija u gradu je haotična, a nema nikog da nam pomogne. Plašimo se", izjavio je državni službenik Um Karam, prenio je Bi-Bi-Si.

U gradu su zapaljene mnoge policijske stanice, a stotine zatvorenika puštene su na slobodu. Na putevima i u okolini grada uništene su desetine vozila iračke vojske.

Nekoliko stotina automobila sa stanovnicima Mosula izazvalo je veliku saobraćajnu gužvu u blizini obližnjeg grada Erbila.

Turski konzulat u Mosulu potvrdio je informaciju o otmici 28 turskih vozača kamiona u akciji militanata u provinciji Nineveh.

Premijer Nuri al Maliki zatražio je od parlamenta uvođenje vanrednog stanja nakon što je nekoliko stotina islamista zauzelo ključne objekte u Mosulu i okolnoj provinciji Nineveh.

Organizacija Islamska država u Iraku i Levantu /ISIS/, koja sada kontroliše veliku teritoriju na istoku Sirije i u zapadnom i centralnom dijelu Iraka, želi da uspostavi svoju enklavu na ovom području.
XS
SM
MD
LG