Dostupni linkovi

Moguć rast broja tužbi zbog prodaje KAP-a


Prodaja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) kompaniji Uniprom može povećati broj tužbi protiv crnogorske Vlade pred međunarodnim arbitražama, saopšteno je iz Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC).

Menadžment CEAC-a je ponovio da je odluka o tenderu za prodaju imovine KAP-a donesena uz kršenje zakonodavstva Crne Gore i bez saglasnosti najvećih povjerilaca, među kojima su i CEAC, En plus grupa, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i VTB Austria.

\"Udio navedenih povjerilaca čini oko pola duga KAP-a, (više od 160 miliona EUR)\", kazali su iz CEAC-a.

Neriješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom KAP-a ukazuje na to, kako su dodali, da je jedini cilj kojem Uniprom teži potpuni prekid proizvodnje aluminijuma u fabrici, uključujući preradu i dalje rezanje imovine fabrike u staro željezo u cilju prodaje za iznos koji znatno premašuje 28 miliona EUR.

»Dakle, povjeriocima KAP-a će biti pričinjena značajna šteta. Dodatna potvrda ove namjere je i činjenica ultrabrzog prenosa svojine nad zemljištem KAP-a po povoljnim uslovima«, navodi se u saopštenju menadžmenta CEAC-a.

U CEAC-u smatraju da je očigledno da je takav scenario prvobitno isplaniran i usaglašen sa Vladom Crne Gore.

Ugovor o prodaji Kombinata aluminijuma Podgorica nikšićkom Unipromu potpisan je danas u Podgorici, a kupac će kupoprodajnu cijenu od 28 miliona EUR izmiriti u narednih 30 dana. Uniprom pregovara sa firmama iz okruženja o snabdijevanju Kombinata aluminijuma strujom, a od Elektroprivrede Crne Gore još čeka konačnu ponudu.
XS
SM
MD
LG