Dostupni linkovi

Iran će učiniti sve da se postigne sporazuma o nuklernom programu


Iran će učiniti sve što je u njihovoj moći da omoguće postizanje sporazuma o spornom nuklearnom programu Teherana sa šest velikih sila s kojima pregovara, izjavio je danas u Ankari predsjednik Irana Hasan Rohani.

"Iran je dokazao da nuklearni program koristi u mirnodopske svrhe. Učiniće sve u svojoj moći kako bi se postigao sporazum s grupom 5+1" (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka), rekao je Rohani drugog dana posjete Turskoj.

"Iran je spreman da sjedne za pregovarački sto kako bi se našlo rešenje... Iran je učinio svoj izbor potpisujući sporazum iz Ženeve", rekao je predsjednik Irana, ocjenjujući da su sankcije koje je Zapad uveo njegovoj zemlji "nepravedne".

Iran i grupa 5+1, pošto su postigli prelazni sporazum u novembru 2013, očekuju da će doći i do konačnog dogovora do 20. jula, kojim bi se garantovalo da Teheran svoj nuklelarni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe, a da Zapad ukine sankcija toj zemlji.

Razgovori predstavnika SAD i Irana koji od juče traju u Ženevi, protiču u "pozitivnoj atmosferi", rekao je danas glavni iranski pregovarač Abas Aragči.

Razgovori i s francuskim, ruskim i njemačkim predstavnicima predviđeni su do kraja ove sedmice.
XS
SM
MD
LG