Dostupni linkovi

Sorensen:EU snažno podržava samit protiv seksulanog nasilja


Delegacija Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen u potpunosti podržavaju Svjetski samit posvećen borbi protiv seksualnog nasilja u sukobima, koji se ove sedmice održava u Londonu.

U saopštenju Delegacije EU u BiH navodi se da je cilj Samita postići dogovor o praktičnim koracima ka okončanju navike nekažnjavanja takvih zločina, pružanju veće podrške žrtvama i prebacivanju srama sa žrtava na počinioce.

Tragičan sukob u BiH bio je ključan za stvaranje i osmišljavanje ove kampanje.

"Silovanje i seksualno nasilje koriste se širom svijeta kao oružje u ratu.Oni
mogu prouzrokovati rane teže od onih nanesenuih metkom.I dok ljudi u mirnim vremenima preziru i osuđuju silovanje i pozivaju na strože kazne za silovatelje, iznenađuje nivo tolerancije za seksualno nasilje u ratu. To mora prestati", poručio je šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

On je istakao da su javna osuda i politička volja rezultirale zabranom kasetne municije i hemijskog naoružanja.

On je pozdravio inicijativu za novi Međunarodni protokol sa standardima za dokumentovanje i istragu seksualnog nasilja u zonama sukoba, koja će biti pokrenuta na Samitu u Londonu ove sedmice.

To će, prema riječima šefa Delegacije EU u BiH, pomoći da se unaprijedi sudsko procesuiranje silovanja u konfliktima i povećaju šanse za uspješno donošenje osuđujućih presuda.

U Londonu se održava četvorodnevni samit o seksualnim zločinima tokom vojnih sukoba. Velika međunarodna konferencija rezultat je dvogodišnje kampanje za podizanje svijesti o problemu seksualnih zločina.

Domaćinu skupa su Angelina Jolie, glumica i ambasadorica UN i britanski šef diplomatije, Wiliame Hague.Ovaj su dan i skup posvetili ženam žrtvama silovanja tokom rata u Bosni.
XS
SM
MD
LG