Dostupni linkovi

Stano:Srbija mora slijedit obaveze energetske zajednice čiji je član


Srbija kao članica Evropske energetske zajednice mora od početka sljedeće godine početi da primjenjuje odredbe takozvanog Trećeg energetskog paketa, izjavio je za RSE Peter Stano, portparol komesara za proširenje EU Štefana Filea.

"Pravila energetskog paketa u vezi sa potpunom liberalizacijom energetskog tržišta i načelom razdvajanja distributera i proizvođača moraju da počnu da se primenjuju od 1. januara 2015", rekao je Stano novinarima u Briselu.

"U ovoj fazi mi smo svjesni medijskih izvještaja o tom pitanju.Mi smo već ranije uspostvili konatakt sa vlastima Srbije da vidimo koji je najbolji način da Srbija impementira svoje obaveze, jer Srbija je članica energetske zajednice i ima obaveze koje proizilaze iz toga.Od 1.januara 2015., znači početka sljedeće godine Srbija će biti obavezna da primjeni stavke iz trećeg energetskog paketa" reako je Stano.

Evropska komisija je odranije čvrsta u stavu da projekat "Južni tok", koji doprema ruski gas kroz Srbiju i šest zemalja članica EU, nije u skladu sa Trećim energetskim paketom.

„Ono što je važano je da mi nemamo nišat protiv Južnog toka kao takvog, to nije propritet za EK jer ne doprinosi diversifikaciji izvora, ne doprinosi većoj energetskoj nezavisnosti ili enegretskoj sigurnosti Evrope" rekao je Stano, dodajući "mi kažemo da projekti koji su kao energetski moraju biti u skladu sa obavezama koje proizilaze iz sporazuma o evropskoj energetskoj zajednici i moraju biti u skladu sa našom internom regulacijom tržišta, kada je riječ o enegriji liberalizaciji i konkurenciji“

Stano kaže da je s Južnim tokom poblem što nije u skladu sa ovim pravilima.

„Nije u skladu sa pravilima Evropske energetske zajednice, jer ne omogućava trećoj strani pristup, ne omogućava nezvisno formiranje taksi, ne obezbjeđuje radzdvajanje proizvodnje od transporta.Suštinski ovaj projekat je o jednom snadbjevaču koji kontroliše i radi sve, od izvora tj. proizvodnje do prodaje i to nije u skladu sa pravilima konkurencije na internom tržištu“, naveo je portparol evropskog komesara za proširenje.
XS
SM
MD
LG