Dostupni linkovi

MUP: Napad na Peščanik nije bio sa Megatrenda


Policija intenzivno radi na rasvetljavanju slučaja "Peščanik", izjavio je direktor policije Milorad Veljović.

Iz MUP kažu da napad nije izveden sa servera Megatrenda.

Veljović je objasnio da se istraga sprovodi u, kako je rekao, tijesnoj saradnji za Tužilastvom za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala.

"Naše odjelenje specijalizovano za ove vrste poslova je već putem Interpola zatražilo međunarodnu tehničku pomoć od više zemalja iz regiona i svijeta i nakon dobijanja logova sa njihovih sajtova to će, na neki način, poslužiti da eventualno dodjemo do potencijalnog izvršioca ovog krivičnog djela", rekao je Veljović.

Kako je za Tanjug rekao načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije Saša Živanović, internet prezentacije "Peščanika" je hostovana na "nebezbjednom serveru u Njemačkoj".

Na taj server je izvršen "WordPress pingback" napad, za koji je analizom utvrđeno da je došao sa 533 servera iz desetina zemalja širom sveta. Kako je rekao, analizom logova je ustanovljeno da napad nije išao sa servera Megatrenda.

Živanović kaže da stručnjaci nastavljaju da rade radi identifikovanja eventualnog izvršioca krivičnog djela "sprečavanja i pristupanja javnoj računarskoj mreži".

Živanović kaže da je neposredno nakon saznanja da je sajt "Peščanika" oboren uspostavljen kontakt sa urednikom i sistem administratorom, kada su dostavljeni logovi

"Analizom tih logova je utvrđeno da napad nije išao sa servera Megatrenda i u najjače vrijeme napada internet saobraćaj na serveru tog univerziteta iznosio je 0 megabita da bi se kasnije popeo na 10 megabita, što ne može da prouzrokuje obaranje te prezentacije", izričit je Živanović.

On je objasnio da je u kritično vreme napada bilo i velikog broja legitimnih pristupa toj internet prezentaciji, posebno nakon emisije na TV B92, kada je server već bio ugrožen, a ljudi su rifrešovali pretraživače radi pristupa internet prezentaciji što se, kako kaže, registrovalo kao neka vrsta napada.

"Daljom analizom logova utvrđeno je da se radi o WordPress pingback napadu i da je server na kome se hostuje internet prezentacija Peščanika u Njemačkoj, kao i da je sam server na kome se hostuje prezentacija izložen napadu, a ne samo internet prezentacija Peščanika", istakao je Živanović.

Server Peščanika izložen je napadu od kada je na njihovom sajtu objavljna analiza u kojoj se tvrdi da je doktorski rad ministra policije Nebojše Stefanovića sa univerziteta Megatrend plagijat.
XS
SM
MD
LG