Dostupni linkovi

Srbija i Turska razvijaju zajedničke interese


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu saglasili su se danas u Beogradu da dvije zemlje treba da gledaju u budućnost i razvijaju zajedničke interese.

Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Turske značajni za stabilnost na Balkanu i da je neophodno da dvije zemlje razvijaju što bolje bilateralne odnose u narednom periodu na bazi zajedničkih interesa.

"Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim dijelovima, različito viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo, i zato je neophodno da u našim daljim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese i da naši postupci i izjave ne budu prepreka za razvoj dobrih bilateralnih odnosa", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Davutogluom u Palati Srbija.

Dačić je istakao da je zajedničko opredjeljenje da se ti odnosi relaksiraju, normalizuju i jačaju, jer je Turska veoma značajna zemlja.

On je rekao da je danas dogovoreno održavanje srpsko-turskog biznis foruma u septembru ili oktobru, najvjerovatnije u Istanbulu, napominjući da je spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje prošle godine iznosila 760 miliona dolara.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da Turska želi da sa Srbijom radi na stvaranju bolje budućnosti Srbije i Turske na Balkanu.

"Veoma nam je drago što je Srbija počela pregovore sa EU i nadamo se da ćemo rame uz rame napraviti korak naprijed zajedno. Mir na Balkanu je veoma važan. Poručio bih svima na svijetu da je Srbija veoma važna tačka na Balkanu, a isto tako i Turska. Spremni smo da zajedno učinimo mnogo toga", rekao je Davutoglu.

On je ocijenio da postoje veliki potencijali za saradnju i da sve nesuglasice treba bratski rješavati "uz tursku ili srpsku kafu" i ukazao da bi bilo jako korisno da svaki Srbin jednom godišnje vidi Bosfor, a svaki Turčin Dunav.

On je istakao da je zajednički interes Srbije i Turske da otvaraju vrata između Istoka i Zapada.
XS
SM
MD
LG