Dostupni linkovi

Zagreb:Potvrđena optužnica protiv direktora MOL-a Hernadija


Zagrebački Županijski sud potvrdio optužnicu protiv predsjednika uprave mađarskog Mola Žolta Hernadija koga tereti da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera.

Mito je dat kako bi se mađarskoj naftnoj kompaniji dala većinska upravljačka prava u INA-i.

Optužno vijeće saopštilo je da će se Hernadiju, koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, suditi u odsustvu, a odbijen je i zahtjev njegove odbrane da se ukine odluka o istražnom zatvoru.

Hernadijeva odbrana najavila je žalbe na sudske odluke jer smatra da nisu utemeljene, dok je tužilac USKOK-a, Vanja Marušić, rekla da je zadovoljna jer je sud potvrdio sve njihove zahtjeve.

USKOK tvrdi da je šef Mola tokom 2008. i 2009. sa Sanaderom dogovorio da, za mito od deset miliona eura, u mađarsku korist izmijeni međudionički ugovor u Ini.

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u decembru 2012. i ponovo je pokrenuo poslije ulaska Hrvatske u EU

Uz to je zatražen i istražni zatvor pošto je Mađarska odbila da Hernadiju uruči poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a sama nije željela da ga ispita pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Sanader je zbog primanja mita od Hernadija osuđen na deset godina zatvora.

Vrhovni sud Hrvatske još nije donio pravosnažnu odluku u tom slučaju, a u međuvremenu USKOK je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova odbrana protumačila kao pritisak na sud.
XS
SM
MD
LG