Dostupni linkovi

Merkel ponovila da podržava Junkera za predsjednika EK


Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je danas rekla da podržava kandidaturu Žan Klod Junkera za novog predsjednika Evropske komisije.

Ona je rekla da ovo pitanje nije bila centralna tema njenog sastanka sa liderima EU u Švedskoj koji nisu naklonjeni kandidaturi bivšeg premjera Luksemburga, ali da se i o tome razgovaralo.

Merkelova na konferenciji za novinare u Harpsundu, sa premjerima Švedske, Frederikom Reinfeldtom, Britanije, Dejvidom Kameronom i Holandije, Markom Ruteom, rekla da je "za nju Junker kandidat za položaj predsjednika Komisije" i da želi da ga vidi na toj funkciji.

"To sam rekla u Njemačkoj i to ću reći i ovdje, ali to nije bila naša glavna tema", rekla je Merkelova.

Predsjednik britanske vlade Dejvid Kameron odlučno se protivi prijedlogu da Junker bude novi predsjednik Evropske komisije.Kameron je izjavio da želi da zadrži Britaniju u evropskom bloku, ali da su za provođenje neophodnih reformi potrebni pravi lideri.

"Želim da Britanija ostane u reformisanoj EU. To je moj cilj i smatram da je to najbolje za Britaniju i za Evropu", rekao je britanski premijer i dodao da Evropa mora da bude otvorenija.

Osim Kamerona, kandidaturi Junkera nije naklonjena ni Italija, ali se ne protive tako odlučno kao Britanija, koja bi mogla ostati izlovana u ovom procesu.

No, kako Rojters navodi, nakon kritika njemačkih medija na račun Merkelove zbog njene bezrezervne podrške Junkeru, kancelaraka je malo retarila svoj stav dajući naznake da ne želi da izoluje Britaniju već da teži konsenzusu o tom pitanju ako je moguće.
XS
SM
MD
LG