Dostupni linkovi

Počinje suđenje posadi potonulog južnokorejskog trajekta


Suđenje posadi južnokorejskog trajekta koji se unesrećio u travnju pri čemu je poginulo više od 300 putnika počinje u utorak, u prisustvu obitelji i pod pritiskom nezadovoljnog javnog mnijenja koje zahtijeva istinu i strogu kaznu.

Trajekt sa 476 osoba, među kojima 325 učenika na školskom izletu, prevrnuo se i potonuo 16. travnja u vodama ispred južne obale J. Koreje, vjerojatno zanesen pretjeranim teretom.

Na početku suđenja bilanca govori o 172 spašenih, 292 poginulih i 12 nestalih. Gotovo dva mjeseca nakon nesreće, ronioci i dalje pregledavaju olupinu u nadi da će na površinu izvući i posljednja tijela.

Već osuđen u javnosti, kapetan Lee Joon-Seok i još tri člana posade na sudu u Gwangjuu, na jugozapadu zemlje, odgovaraju za ubojstvo iz nehaja. Prijeti im smrtna kazna za zločin koji se u južnokorejskom kaznenom zakoniku svrstava između ubojstva i ubojstva bez predumišljaja, ali su pogubljenja obustavljena 1997.

Još jedanaest članova posade mora odgovoriti na manje teške optužbe. Posada Sewola optužena je da je napustila brod i stotine putnika dok se brod prevrtao na stranu.
XS
SM
MD
LG