Dostupni linkovi

Odbijena kaucija poznatom advokatu zbog Tjenanmena


Kineska policija odbila je kauciju za puštanje na slobodu poznatog advokata Pu Žićianga, uhapšenog u Pekingu prošlog mjeseca uoči politički osjetljive 25. godišnjice od vojne intervencije protiv demonstranata na trgu Tjenanmen.

Policija je pritvorila advokata početkom maja nakon što je prisustvovao manjem skupu u jednom stanu u Pekingu, gdje je došao kako bi diskutovao o vojnoj represiji nad demonstrantima okupljenim na Tjenanmenu 1989. godine.

Puov advokat, Žang Siži u utorak je rekao da će policija vjerovatno podnijeti krivičnu prijavu protiv njegovog klijenata. On, međutim, nije naveo nikakve dodatne detalje u vezi s tim.

Pu je bio među desetinama aktivista pritvorenih ili zadržanih u kućnom pritvoru širom zemlje, što je bio dio napora kineskih vlasti da spriječe komemoraciju povodom godišnjice.

Nekoliko drugih ljudi koji su i prisustvovali skupu u Pekingu na kom je bio Pu takođe su bili pritvoreni, ali su pušteni prošle nedjelje nakon što je 4. juna prošla godišnjica, naveli su aktivisti.
XS
SM
MD
LG