Dostupni linkovi

London: Globalni samit o nasilju


Od 10. do 13. juna u Londonu je Globalni samit "Zaustaviti nasilje u sukobima" kojim predsjedavaju ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a za izbjeglice, inače američka glumica, Angelina Jolie.

Na svjetskom skupu u Londonu će učestvovati više od 140 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu koja će imati posebnu zastupljenost na Samitu, a delegacija BiH će uključivati kako ministre tako i nevladin sektor i stručna lica iz ove oblasti.

Ovo će biti najveći skup tog tipa ikada održan, imajući za cilj stvaranje nepovratnog zamaha u borbi protiv seksualnog nasilja u sukobima, te praktične reakcije. Osim njih, učestvovat će i 950 registrovanih eksperata iz oblasti zdravsta, prava, vojnih pitanja.

To bi bile oblasti unapređenja istrage i dokumentovanja seksualnog nasilja u sukobima, osiguravanje veće podrške i rehabilitacije žrtava, osiguravanje reakcije na seksualno nasilje i promocija ravnopravnosti spolova, te njihovo uključivanje u sve mirovne i sigurnosne aktivnosti, uključujući reformu pravnog i sektora sigurnosti te unapređenje međunarodne strateške koordinacije.
XS
SM
MD
LG