Dostupni linkovi

Ašton:Kosovski izbori korak ka konsolidovanju demokratije


Evropska komesaraka za vanjske polove i bezbjednost Ketrin Ešton saopštila je da u nedjelju održani paralmenetrani izbori na Kosovu "predstavljaju korak naprijed u konsolidovanju kosovske demokratije".

Čestitajući građanima Kosova, Ešton je zahvalila šefu misije Robertu Gualtijeriju (Roberto Gualtieri) i Izbornoj posmatračkoj misiji EU (EOM) na njihovom radu i na Preliminarnom saopštenju koje je danas objavljeno. Ocjena EOM-a potvrđuje da su (u najvećem dijelu Kosova) izbori održani na uredan način, novodi se u saopštenju iz kancelarije evropske komesarke.

Ešton je poručila da sada Brisel sa nadom očekujee brzo formiranje vlade koja će preuzeti dalje vođstvo u radu na svim ključnim pitanjima i izazovima, uključujući i privredne reforme, te napore na poboljšanju vladavine prava, kao i nastavljanje sprovođenja sporazuma iz aprila 2013, koji je proistekao iz dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Evropska unija ostaje u potpunosti posvećena evropskoj perspektivi Kosova i nastaviće da podržava napore Kosova u tom pogledu, navedeno je u saopštenju iz kancelarije šefice evropske diplomatije.
XS
SM
MD
LG