Dostupni linkovi

Šapcu prijeti epidemija zaraza


Štab za vanredne situacije u Šapcu obavijestio je građane da je zbog najezde insekata i opasnosti od očekivane najezde glodara stanje na području grada kritično.

Istovremeno, epidemiološka situacija ocijenjena je kao prijeteća.

Međutim, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Šabac Dragana Radojičić ocijenila je da je epidemiološka situacija u gradu stabilna, ali da se zbog mogućih pojava bolesti koje prenose komarci i glodari moraju primijeniti dodatne mjere zaštite.

Ona je naglasila da je jedini slučaj groznice "zapadnog Nila" ove godine bio u februaru u ataru sela Crna Bara u opštini Bogatić.

Ranije danas jedan od dva štaba za vanredne situacije u Šapcu obavijestio je građane o opasnosti od te bolesti. Takođe su upozorili i na opasnost od leptospiroze, koju prenose glodari.

Štab je gradskim komunalnim službama naložio da ponove akciju uništavanja insekata sa zemlje i iz vazduha, jer akcija koja je obavljena prošle sedmice nije bila uspješna.

Sistemska deratizacija (uništavanje glodara), nije vršena najmanje poslednjih pet godina, pa bi trebalo preduzeti mjere na organizovanju akcije širih razmera.

Ekipe šabačke "Elektrodistribicije" su na terenu i rade na priključenju svih objekata tamo gde su se stekli uslovi.

Štab za vanredne situacije još jednom poziva građane i preduzetnike, koji su u prilici, da pomognu u nabavci namještaja, neophodnog stanovnicima sela oridskog basena kako bi se vratili u svoje domove.

U Šapcu funkcionišu dva štaba za vanredne situacije - jedan koji je usmeno formirao premijer Aleksandar Vučić početkom poplavnog talasa i drugi koji je formirala Skupština tog grada. Prvi štab čine pretežno članovi SNS, a drugi predstavnici skupštinske većine, Zajedno za Srbiju, DS, SPO, SPS, Zapadna Srbija i dve grupe građana.
XS
SM
MD
LG