Dostupni linkovi

Dačić: Najvažnije je da su Srbi izašli na izbore


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je najvazznije da su Srbi, u bilo kom procentu, u nedelju izašli na kosovske parlamentarne izbore, kao i to što će oni imati svoje legitimne predstavnike u kosovskom parlamentu.

Dačić je, obraćajući se novinarima u Arhivu Jugoslavije, rekao da je to "samo jedan dio političke borbe" i da se nada i da očekuje da će briselski dijalog biti nastavljen.

Dačić je podsjetio da se najveći dio Briselskog sporazum odnosi na lokalne izbore i na dio koji se tiče konstituisanja Zajednice srpskih opština.

Dodao je da Srbija očekuje da će sada ubrzanim tempom moći da se ostvari ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, odnosno da Zajednica srpskih opština bude konstituisana.

Srbija je, kako je podvukao, samo jedan od učesnika briselskog dogovora, tako da ona, s jedne strane, trpi pritiske zašto to nije sprovedeno dok, s druge strane, Srbija to ne može da implementira bez prištinskih organa vlasti.

"Mislim da, bez obzira koliki je procenat, mi smo zadovoljni time da su se Srbi odazvali pozivu Vlade Srbije da izađu na izbore i što su izabrali svoje legitimne organe kako neko ne bi, navodno u ime Srba,
davao legitimitet jednostranim odlukama koje su Albanci donosili u prošlosti", rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG