Dostupni linkovi

Split:Kapetan bivše JNA osuđen na 7 godina zatvora


Kapetan bivše JNA Aleksandar Lazarević osuđen je u Županijskom sudu u Splitu prvostepeno na sedam godina zatvora zbog granatiranja Zadra i okoline.

Optužnica ga je teretila da je zajedno s još 20 oficira na čelu s Momčilom Perišićem odgovoran za ratni zločin, odnosno za granatiranje Zadra i okoline pri čemu je poginulo 30 osoba i nanijeta velika materijana šteta, navela je Slobodna Dalmacija.

Perišićeva grupa, u kojoj je bio i Lazarević, još 1997. godine na sudu u Zadru je u odsustvu osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne.

Tada su Momčilo Perišić, Milić Potpara, Ilija Branković, Stojan Vučković, Nikola Germanac i Spasoje Čojić osuđeni na kazne zatvora od po 20 godina.

Po 15 godina dobili su Duško Gojković i Miroslav Bobić, a Senaid Grba, Mileta Rudić i Aleksandar Lazarević po 14 godina.

Petorica bivših oficira JNA osuđena su na po 13 godina, dvojica na po 12 i jedan na deset godina zatvora.

Lazarević je uhapšen krajem oktobra prošle godine na graničnom prijelazu Rača između BiH i Srbije, na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe.

Prihvaćen je njegov zahtjev za ponavljanje suđenja, koje je početkom aprila počelo pred Županijskim sudom u Splitu. Lazarević se na početku suđenja izjasnio da nije kriv.
XS
SM
MD
LG