Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja prijeti UN kancelariji za ljudska prava


Sjeverna Koreja zaprijetila je danas da će "nemilosrdno kazniti" svakog ko bude učestvovao u radu kancelarije UN za ljudska prava, koja će biti otvorena u Južnoj Koreji da bi ispitala kršenja u sjevernom susjedu.

UN su u martu pozvale da otvaranje terenske kancelarije koja bi nadgledala stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, poslije objavljivanja izvještaja Istražne komisije UN u kojem se na 372 strane iznose detalji o kršenju ljudskih prava, uključujući mučenje, izgladnjivanje i ubistva.

"Svako ko dovodi u pitanje dignitet i društveni sistem i pristaje na osnivanje te kancelarije biće nemilosrdno kažnjen", saopštio je sjevernokorejski Komitet za mirno ujedinjenje Koreje.

Ovaj komitet bavi se pitanjima povezanim sa Južnom Korejom.

Južnokorejski predsjednik Par Geun Hje i ostali zvaničnici međunarodnih organizacija za ljudska prava "platiće cijenu", navodi se u saopštenju koje je prenijela državna agencija KCNA.

Planirana kancelarija je "gnusna politički motivisana provokacija" i "antisjevernokorejska zavjerenička organizacija" na čijem su čelu Južna Koreja i SAD, dodaje se u tekstu.

Sjeverna koreja "kategorički i potpuno" odbacuje optužbe iz izvještaja, s ocjenom da su one zasnovane na materijalu koji su lažirale neprijateljske snage uz podršku SAD, EU i Japana, navodi se u saopštenju.

Pjongjang je izložen sankcijama UN i SAD zbog nekoliko nuklearnih i raketnih proba koje Sjeverna Koreja izvršila od 2006 godine.
XS
SM
MD
LG