Dostupni linkovi

Davutoglu stiže u Beograd


Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu doputovaće danas u Beograd, a zvanične razgovore započeće u utorak.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Davutoglu će se sutra sastati sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Srbiju je prošle godine posjetilo više visokih turskih zvaničnika, među kojima potpredsjednik turske Vlade Bekir Bozdag, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boravio je u poseti Ankari u februaru 2013. godine.

Odnosi Beograda i Ankare bili su u središtu pažnje javnosti i medija posle izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru u Prizrenu da je "Turska Kosovo i Kosovo Turska".

Nikolić je, reagujući na tu izjavu, ocijenio da je ona "agresija bez oružja" i zatražio je izvinjenje, a Dačić, tadašnji premijer Srbije, rekao je da je to "direktna provokacija".

Ministar Davutoglu je tada poručio da se Ankara neće izviniti zbog Erdoganove izjave jer u njoj, kako je kazao, nije bilo uvrede već samo pozitivnih osećanja.

Erdoganovo pominjanje Kosova, prema njegovim rečima, nije bilo političke prirode, niti je predstavljalo ispoljavanje ekspanzionističke politike.

Davutoglu je, takođe, naglasio da su odnosi Srbije i Turske postali kičma stabilnosti Balkana i da je "glavni uspeh u spoljnoj politici Turske popravljanje i razvoj odnosa sa Srbijom".
XS
SM
MD
LG