Dostupni linkovi

Pentagon: Kinezi nas ugrožavaju


SAD su zabrinute zbog velikog rasta kineskog vojnog budžeta za koji navode da je dostigao 145 milijardi dolara i tvrde da Kinezi vojno jačaju da bi ostvarili dominaciju u tajvanskom području.

Pentagon tvrdi da se u Kini "događa modernizacija vazdušnih snaga bez presedana" i da se one "ubrzano približavaju snazi zapadnih vazdušnih jedinica". U SAD tvrde da bi kineski vojni avion, lovac 5. generacije "J-20", mogao da "stupi u službu" već 2018, te da kineska mornarica planira da izgradi niz nosača aviona toekom idućih 15 godina.

Pentagon tvrdi da su američke baze u Okinavi u dometu sve brojnijih kineskih raketnih sistema srednjeg dometa, te da bi kineske krstareće rakete mogle ugroziti ostrvo Guam, gdje se nalaze ključne američke vazdušne i pomorske vojne baze.

Iz Pekinga uzvraćaju da su SAD najveći vojni potrošač na svijetu te da još još uvijek imaju vojni budžet koji je veći od svih vojnih budžeta velikih sila zajedno. Trenutno vojni budžet SAD iznosu više od 600 milijardi dolara. Radi se o tzv. "osnovnom budžetu", u koji nisu uključeni rat u AFganistanu i druge američke operacije.

Kinesko ministarstvo obrane navodi da Pentagon iznosi "besmislene kritike kineskog normalnog obrambenog i vojnog razvoja te da pretjeruje sa - kineskom vojnom prijetnjom".
XS
SM
MD
LG