Dostupni linkovi

Konsultacije Irana i SAD o nuklearnom programu


U Ženevi danas počinju dvodnevne konsultacije Irana i SAD u cilju ubrzavanja zvaničnih pregovora o nuklearnom programu Irana.

Šef iranskog pregovaračkog tima Abas Aragči izjavio je juče u Teheranu da su odvojene konsultacije sa SAD neophodne u okviru pregovora koji ulaze u "ozbiljnu fazu".

"Uvek smo imali bilateralne sastanke sa SAD u okviru pregovora s grupom 5+1 (velikih sila). Pošto su pregovori ušli u ozbiljnu fazu, ovog puta želimo da imamo odvojene konsultacije", rekao je Aragči, a prenosi agencija Irna.

Iransko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će Iran posle sastanaka u Ženevi imati konsultacije i s Rusijom u sredu i četvrtak u Rimu.

To je prvi put da vlasti u Teheranu vode odvojene pregovore koji nisu u okviru zvaničnih pregovora s grupom velikih sila 5+1, u kojoj su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Iran je prošle godine postigao preliminarni sporazum sa velikim silama kojim su ublažene neke sankcije, a za konačni sporazum određen je rok do 20. jula.

Nova runda pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu biće održana 16. juna. Zbog nesuglasica u prethodnoj rundi nije počelo redigovanje konačnog sporazuma, kako se očekivalo.
XS
SM
MD
LG