Dostupni linkovi

Akcije OSBiH i EUFOR u Maglaju, Doboju, Posavini i Brčkom


Na područjima Bosne i Hercegovine koja su zahvaćena elementarnim nepogodama (poplave i klizišta), počela je realizacija zajedničke DISTEX (Disaster Exercise) vježbe Oružanih snaga BiH i EUFOR-a "Zajednički napor 14" koja za cilj ima pomoć civilnom stanovništvu u ovoj teškoj situaciji.

U ovoj vježbi učestvovat će više od 750 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 450 pripadnika EUFOR-a uz angažiranje helikoptera, velikog broja inžinjerijskih mašina, kamiona i drugih resursa i radit će na realizaciji više ključnih projekata.

Projekte su zajednički sačinili Timovi za civilno-vojnu saradnju Oružanih snaga BiH i LOT timovi EUFOR-a u koordinaciji sa predstavnicima lokalnih zajednica.

Kako je za Agenciju FENA kazao kapetan Ivo Deanović iz Pete pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u skladu sa standardnim operativnim procedurama počela je realizacija ove vježbe, a njome su dodatno pojačane aktivnosti pomoći stanovništvu jer Oružane snage BiH od 14. maja kontinuirano pomažu unesrećenom stanovništvu BiH.

"O spremnosti Oružanih snaga BiH i EUFOR-a da pomognu civilnom stanovništvu u ovoj teškoj situaciji govori podatak da je već prvog dana vježbe, u petak, na područja pogođenim elementarnim nepogodama upućeno 455 pripadnika Oružanih snaga BiH i 55 motornih vozila", pojasnio je Deanović.

Vježba je počela u petak, 6. juna, ali su u subotu te aktivnosti intenzivirane i na terenu je znatno veći broj ljudi te je raspoređeno oko 700 pripadnika Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.
XS
SM
MD
LG