Dostupni linkovi

Izvanredna sjednica Vlade Brčko Distrikta


Vlada Brčko Distrikta na izvanrednoj sjednici, održanoj u subotu, donijela je odluku kojom je dala suglasnost da se avionska dezinsekcija (zamagljivanje protiv komaraca), na području Brčko Distrikta BiH izvede upotrebom insekticida "neopitroid premium".

Dezinsekciju će izvršiti Vlada Brčko Distrikta u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Anto Domić je napomenuo da je još prije desetak dana najavljena zajednička aktivnost triju država što se tiče uništavanja komaraca u slivu rijeke Save.

„U međuvremenu smo imali dosta kontakata i izvijesnih nejasnoća oko insekticida koji će se primjenjivati. Iako je njegovo korištenje odobreno u Hrvatskoj i EU, nije odobren u jednom od entiteta u BiH, te smo sukladno tomu jutros na nastavku izvanredne sjednice odobrili njegovo korištenje na prostoru Brčko Distrikta“, dodao je dr. Domić.

On je istaknuo da su mape sa obuhvatom za prskanje jučer proslijeđene adekvatnim službama u Hrvatsku i da se početak tretiranja komaraca na prostoru Brčko Distrikta može očekivati u ponedjeljak, ali da će točan termin biti preciziran sutra.

„Zatražili smo da se obuhvati površina od 25. 000 hektara, odnosno sliv rijeke Save, Tinje, Brke i Zovičice te se nadam da će ovaj tretman komaraca dati svoj adekvatan učinak“, kazao je gradonačelnik.
XS
SM
MD
LG