Dostupni linkovi

Na smrt osuđeno 10 pristalica Muslimanskog bratstva


Sud u Egiptu osudio je u subotu na smrtnu kaznu 10 pristalica Muslimanskog bratstva svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija zbog podsticanja nasilja i blokiranja puteva u junu prošle godine.

Oni su osuđeni u odsustvu, a za preostalih 38 optuženih presuda će biti izrečena 5. jula. Među njima su vrhovni vođa Bratstva Mohamed Badi, bivši poslanik Muhamed el-Beltagi, salafitski sveštenik Savat Hegazu i bivši ministar Basem Auda.

Ovo je jedan od niza sudskih procesa protiv pristalica Muslimanskog bratstva koje je stavljeno van zakona. U jednom takvom procesu na jugu Egipta na smrt je osuđeno 529 ljudi.

Predsjednik suda u gradu Bana sudija Hasa Farid proslijedio je presudu velikom muftiji što je zakonska formalnost. Prema egipatskom zakonu osuđeni u odstustvu imaće novo suđenje ako budu uhpašeni ili ako se budu predali.

Muslimansko bratsvo je došlo na vlast poslije pobune protiv režima Hosnija Mubarak, a poslije svrgavanja Mursija prošle fgdine počeli su sudski procesi protiv članova. Stotine Mursijevih pristalica su ubijene u sukobima s policijom, dok je najmanje 16.000 pritvoreno.
XS
SM
MD
LG