Dostupni linkovi

BiH i MMF: Uskoro novih 190 miliona eura kredita


Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Ruben Atojan očekuje da će do kraja juna Izvršni odbor ove finansijske institucije odobriti BiH novih 190 miliona eura kredita.

Atojan je rekao da je riječ o 95 miliona iz šeste i sedme tranše sporazuma po stendbaj-aranžnamu i isto toliko za potrebe sanacije štete od poplava.

On je naveo da je MMF zadovoljan odlukom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoji povećanje akcize na rezani duvan, te Zakon protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

"Ti događaj doveli su nas do toga da odmrznemo šestu i sedmu tranšu stendbaj- aranžmana. Naš uslov je bio i da budu usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Koliko smo razumjeli, za to je potrebno još malo vremena za usaglašavanje. Nadamo se da će i taj zakon biti usvojen brzo", rekao je Atojan za "Dnevni avaz".

Promjene akciza na rezani duvan i usvajanje zakona protiv pranja novca bili su dovoljni da MMF zaključi da su se stekli uslovi za preporuku o odmrzavanju dvije tranše kredita ove finansijske institucije.
XS
SM
MD
LG