Dostupni linkovi

Francuska: Svjetski lideri na ceremoniji povodom Dana D


Svjetski lideri okupiće se u petak u Normandiji povodom obilježavanja 70 godina od savezničkog iskrcavanja u Drugom svjetskom ratu.

Šefovi država sastaće se na jednoj od pet plaža na koje su se savezničke trupe iskrcale 6. juna 1944. godine. Francuski predsjednik Fransoa Oland održaće govor, a poslije njega govoriće predsjednik SAD Barak Obama.

Vrhunac ceremonije biće rekonstrukcija događaja od prije 70 godina. Komemoracije su počele u ponoć bdijenjem nedaleko od Vistrehama, gdje su invaziju počeli britanski vojnici.

Šestog juna 1944. godine britanske, američke i kanadske snage izvršile su invaziju na obalu sjeverne Francuske.

Ovo iskrcavanje bilo je prva faza "Operacije overlord", čiji je cilj bilo okončanje Drugog svjetskog rata i nanošenje poraza nacističkoj NJemačkoj.

Do kraja "Dana D" saveznici su uspjeli da uspostave uporište u Francuskoj, a nacistička NJemačka poražena je u narednih 11 mjeseci.

Ceremoniji obilježavanja "Dana D" prisustvovaće i ruski predsjednik Vladimir Putin, britanski premijer Dejvid Kameron, njemački kancelar Angela Merkel, kao i britanska kraljica Elizabeta.

Očekuje se da će prisustvovati i novoizabrani ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, u vrijeme kada vladaju velike tenzije između njegove zemlje i Rusije, prenio je BBC.
XS
SM
MD
LG