Dostupni linkovi

BiH: Ploča zahvale optuženom za ratne zločine Mladiću


"Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo" prošlog je mjeseca je na zidu uz cestu u sarajevskom naselju Vrace, na liniji razgraničenja dva entiteta, postavila ploču u znak sjećanja na smotru koju je izvršio optuženi za najteže ratne zločine u BiH Ratko Mladić.

Ploča je postavljena prošlog mjeseca u jeku katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH, zbog čega ovaj "događaj" nije značajnije primijećen u javnosti.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ovu je ploču za Klix.ba prokomentirao riječima da je to vrlo loša poruka u mjesecu u kome će u Sarajevu, uz podršku zemalja Evropske unije, biti održan niz manifestacija kojima će biti obilježena stogodišnjica početak najvećeg zla koje je zadesilo svijet, Prvog svjetskog rata.

Dodao je kako postavljena ploča podsjeća na stradanje Sarajlija tokom 1470 dana opsade kojoj su bili izloženi.

"Ploča tom osvjedočenom ratnom zločincu postavljena je na Vracama, sa kojih je dolazilo najviše snajperskih hitaca i granata kojima su ubijani građani Sarajeva. Sada treba pitati Radmanovića šta misli o tome, jer on kao neko ko sjedi u Predsjedništvu lako može istražiti ko stoji iza te ploče. Nju je mogao potpisati bilo ko, ali je sasvim jasno da iza nje stoji politika koja je razarala ovu zemlju i ovaj grad", istaknuo je gradonačelnik Komšić.
XS
SM
MD
LG