Dostupni linkovi

Zagreb: Počeo Animafest


Svjetski festival animiranog filma - Animafest otvoren je u utorak navečer u zagrebačkom kinu Europa, a klasično otvorenje dobilo je novu dimenziju u animiranim likovima na velikom platnu koji su pokretima tijela i ustiju pratili govornike koji su se izmijenjivali na pozornici.

U idućih šest dana s više od 400 filmova u svim programima Animafest će ponuditi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija i svjetskih premijera do mladih talenata i studenata te retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena.

Na otvorenju dodijeljene su tri nagrade - slavni ruski animator Jurij Norštejn, jedan od najuglednijih živućih svjetskih autora animiranog filma, dobitnik je Nagrade za životno djelo, koja će mu biti uručena naknadno s obzirom da nije bio na otvorenju, no festival mu je priredio retrospektivu.

Nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije primio je Marcel Jean, ravnatelj festivala u Annecyju, koji je rekao kako mu je posebna čast što je tu nagradu dobio u Zagrebu gdje ima puno prijatelja i na festivalu koji cijeni više od ostalih, "uz jednu iznimku".

On će u sklopu znanstvenog skupa Animafest Scanner kao počasni prvi izlagač govoriti o mogućnostima boljeg povezivanja svjetskih festivala i teorije animacije.

Selekcijska komisija Studentskog natjecanja Animafesta 2014. dodijelila je i Nagradu za najbolju školu animacije – Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu, čiji Odsjek za animaciju upravo proslavlja 30 godina rada.

Da nije bilo Zagreba povijest animacije bila bi drugačija, no i bez animacije Zagreb bi bio drugačiji, istaknuo je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Ocijenio je kako je Zagrebačka škola crtanog filma nešto najbitnije što se Zagrebu moglo dogoditi te da je Animafest najznačajniji festival u jugoistočnoj Europi.

Veliko natjecanje donosi 37 filmova, filmove aktualne globalne produkcije u konkurenciji za festivalski Grand Prix i izravnu kvalifikaciju za Oscara, a Panorama 26 one koji nude širi uvid u animacijske trendove. Studentsko natjecanje obuhvaća najbolje radove sa svjetskih škola animacije Royal College of Art i MOME, dok će Natjecanje namjenskih filmova predstaviti obrazovne filmove, reklame i muzičke spotove.
XS
SM
MD
LG