Dostupni linkovi

Ruski nacrt rezolucije o Ukrajini nema podršku ZapadaRuski nacrt rezolucije kojim se zahtijeva trenutni prekid vatre u Ukrajini i humanitarni koridor, naišao je na kritike Zapada i hladan prijem u Vijeću sigurnosti UN-a. Rusija je istupila s tim dokumentom na početku jednomjesečnog predsjedavanja Vijećem sigurnosti.

Moskovske tvrdnje da želi da stopira nasilje u Ukrajini, naišle su na žustro odbacivanje Washingtona. State department je to nazvao "licemjerjem" s obzirom da Rusija, po njegovim tvrdnjama, nije učinila ništa da spriječi separatiste u Ukrajini da napadaju stalno nove ciljeve i drže posmatrače OSCE-a kao taoce.

U ruskom nacrtu rezolucije, predstavljenom u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti, zahtijeva se "trenutni prekid neprijateljstava", a na one koji učestvuju u borbama se apelira da se angažiraju na "održivom prekidu vatre".

Ruskim nacrtom se traži i stvaranje humanitarnih koridora kako bi civili koji to žele mogli bezbjedno da napuste područja neprijateljstava i kako bi se osiguralo nesmetano snabdijevanje.

Britanski ambasador Mark Lajal Grant izjavio je da ima malo podrške za ruski nacrt takav kakav jeste.

Moskva je četiri puta stavljala veto na rezolucije Zapada o Siriji.

-Nakon otpora bilo kakvoj razumnoj akciji povodom humanitarnih problema u Siriji, predložiti nešto o Ukrajini je u najmanju ruku ironično", izjavila je povodom ruskog nacrta rezolucije litvanska ambasadorka Rajmonda Murmokaite.

Čurkin odbija povlačenje paralele između Ukrajine i Sirije, ističući kako bi Rusija podržala lokalni sporazum o humanitarnim koridorima i u Siriji.
XS
SM
MD
LG